Strona domowa  |  O nas  |  Obrót zwierzętami hodowlanymi  |  Kontakt
Firma Nasza posiada w swojej ofercie jałowice hodowlane ras mlecznych i mięsnych.

Zwierzęta importowane z terenu Niemiec, Austrii, Szwajcarii i Francji pochodzą z gospodarstw należących do związków hodowców bydła mlecznego i mięsnego. Jałowice i krowy pochodzą z gospodarstw będących pod oceną zootechniczną co gwarantuje jakość tegoż bydła.

Dzięki współpracy ze Związkiem Hodowców Bydła w Niemczech we Francji oraz z Instytutem Genetyki w Austrii posiadamy najwyższej jakości materiał hodowlany.

Z uwagi na prowadzenie firmy przez lekarz weterynarii i jego osobistą selekcję zwierząt przy dodatkowych naszych wymaganiach od partnerów - dodatkowe badania wobec istniejących chorób zakażanych i zaraźliwych, gwarantujemy jakość i zdrowotność oferowanych zwierząt wg. Naszej zasady „ TWÓJ SUKCES JEST NASZYM SUKCESEM „


Rasy Bydła Mlecznego
Holstein Friesian – HF
  • pierwsza laktacja od 5500 kg ,kolejna 6500 – 7500 kg następne do 12000 kg mleka.
  • zawartość tłuszczu min. 3,5%, zawartość białka 3,0%
  • wydajność rzeźna ok. 60%, mięso o średniej ilości tłuszczu
  • w chwili cielenia ok. 24 – 34 miesięcy
Zwierzęta są zgodne z mlecznym typem krów rasy HF (Holsztyńsko-Fryzyjskiej ) ze specjalnym naciskiem na jakość wymion i racic. Jedna z najbardziej popularnych ras w Polsce

Nie należy więc bać się wysokiej wydajności, a raczej obawiać popełniania błędów. Hodowca wychodzący z takiego założenia powinien zwiększyć poziom kontroli sanitarno – weterynaryjnej swojego stada, w tym, przede wszystkim, kontroli żywienia.
Montbeliarde
  • Francuska rasa użytkowości mleczno - mięsnej
  • laktacja 5500kg mleka do 10 000kg (rekordzistki 13000 kg )
  • o zawartości tłuszczu - 3,6 - 4,36 % i białka - 3,01-3,36 %
  • wycielenia w granicach 26-34 miesiące
Umaszczenie tej rasy jest czerwono-białe, ale głowa, nogi, brzuch i wymię jest białe. Jest to bydło rosłe i dobrze umięśnione. Krowy maja masę ciała 600-750 kg. Jest zaliczane do bydła wcześnie dojrzewającego. Pierwsze wycielenia przypadają w wieku 26-34 miesięcy życia jałówek. Krowy tej rasy krzyżowane z buhajami ras mięsnych dają cielęta zdolne do wysokich przyrostów masy ciała

Zalety Gatunku:
  • odporność na zapalenia wymion
  • wysoka płodność
  • długowieczność - 5 i więcej laktacji
  • łatwość wycieleń
  • zdolność do szybkiej aklimatyzacji z otoczeniem
  • dobrze znoszą surowy klimat jak i upały
  • okres miedzywycieleniowy wynosi 370-393 dni
  • Szybki udój
Mleczny Simental
  • Szwajcarska rasa rosłego bydła hodowanego w typie mlecznym
  • laktacja 5500 kg do 10000 kg mleka
  • o zawartości tłuszczu - 3,60 - 4,96 % i białka - 3,01- 4,74 %
  • ciężar krów śr. 850 kg, buhajów śr. 1250 kg, cieląt 35-45 kg.
  • wydajność rzeźna ponad 60%, mięso delikatne, mało otłuszczone
  • potomstwo krzyżowań z rasą cb szybko przyrasta,
  • dobrze wykorzystuje paszę , wymaga paszy objętościowej
  • duża odporność na niekorzystne warunki środowiskowe
Bydło znane z dwukierunkowego użytkowania mięsno-mlecznego, charakteryzujące się dużą wydajnością mleczną i rzeźną oraz dobrymi warunkami opasowymi, przyrost dzienny przy opasie intensywnym dochodzi do 1300g na dzień. Masa ciała krów dochodzi do 800 – 900 kg a wydajność mleczna przeciętnie ponad 6 tyś litrów przy bardzo dobrym udziale tłuszczu i białka. Pewne 10-15 laktacji, wysoce odporne na choroby, brak problemów z mastitis, racicami, porodami i zacieleniami.. Mniejsze zapotrzebowanie w białko i energię. Bardzo ekonomiczne i mało wymagające. Populacja Simentali niemieckich osiągnęła w 2006 roku średnią wydajność 6991 kg mleka przy 4,15 % tłuszczu i 3,49 % białka.

Zalety Gatunku:
  • odporność na zapalenia wymion ( praktycznie brak komórek somatycznych )
  • wysoka płodność
  • długowieczność – do 12 laktacji
  • samodzielne wycielenia
  • szybkie przekształcenie w opasa
  • zdolność do szybkiej aklimatyzacji z otoczeniem
  • dobrze znoszą surowy klimat jak i upały
Brown the Swiss
  • Szwajcarska rasa bydła mlecznego, bardzo popularna
  • typ mleczny
  • laktacja 6500kg mleka do 12 000kg.
  • możliwa zawartość 3.2 % tłuszczu, protein 4.7%
Bydło o olbrzymich możliwościach produkcji mleka. Produkcja mleka średnio w 305 dniach 8000 kg . Brown Swiss to bydło, które sprowadzane jest z Szwajcarii, gdzie są hodowane na znacznych wysokościach więc są bardzo odporne ale też trzeba im zapewnić niezłe warunki żywieniowe i przestrzeń bytową. Niesamowita wydajności - czystorasowe w niezłych warunkach żywieniowych (nie tylko kiszonki, premixsy, i gotowe mieszanki zbożowe, ale też siano - tak zwykłe, dobrej jakości siano pod dostatkiem) dają ponad 40 litrów za dzień.
Rasy Bydła Mięsnego
Charolaise
  • Francuska rasa mocno zbudowanego i wcześnie dojrzewającego bydła mięsnego
  • ciężar krów do 900 kg, buhajów do 1400 kg, cieląt 40-50kg,
  • wydajność rzeźna ok. 70%, mięso o średniej ilości tłuszczu
  • szybkie przyrosty, łatwość chowu
Duża masa ciała i duży kaliber, buhaje przyrastają do 1100-1300 kg i osiągają 150 cm w kłębie, krowy zaś 700-900 kg i 140 cm w kłębie. Bydło o umaszczeniu jasnym, śmietankowym, śluzawica i racice też koloru jasnego. Krowy charakteryzują trudne wycielenia z powodu dużej masy ciała urodzonych cieląt. Jest to rasa nadająca się do opasania do dużej masy ciała bez efektu otłuszczenia.
Mięsny Simental
  • Szwajcarska rasa rosłego bydła hodowanego w typie mięsnym
  • szybkie przyrosty, łatwość chowu w każdym klimacie.
  • ciężar krów śr. 750 kg, buhajów śr. 1250 kg, cieląt 35-45 kg.
  • wydajność rzeźna ponad 60%, mięso delikatne, dobrej jakości
Bydło użytkowe typu mięsnego, charakteryzujące się dużą wydajnością rzeźną oraz dobrymi warunkami opasowymi, przyrost dzienny przy opasie intensywnym dochodzi do 1300g na dzień. Masa ciała krów dochodzi do 800 – 900 kg , byków 1000 – 1600 kg , wysoce odporne na choroby.
Piemontese
  • Włoska rasa bydła mięsnego o delikatnym kośćcu i bardzo dobrym
  • ciężar krów do 600 kg, buhajów ok. 1000kg, cieląt 35-40 kg,
  • wydajność rzeźna ok. 72%, mięso doskonałej jakości
  • szybkie przyrosty, łatwość chowu
Jedna z najlepszych ras na świecie, bardzo wytrzymała na zróżnicowane warunki. Wybitne umięśnienie osobników męskich. Kaliber średni (buhaje 900 kg, przy 145 cm w kłębie, krowy do 600 kg i 140 cm wysokości w kłębie). Umaszczenie siwo-białe lub jasnobeżowe, śluzawica, uszy, nogi i racice są ciemno pigmentowe. Charakteryzuje je szeroki grzbiet, dość płytka klatka piersiowa, cienka kość oraz bardzo dobre umięśnienie tułowia, a szczególnie zadu (przerost mięśni). Wysoka wydajność rzeźna, a tusza zawiera dużo mięśni oraz mało tłuszczu i kości. Masa cieląt 39-42 kg. Często występują podwójne pośladki. Buhaje wykorzystywane do krzyżowania poprawiają u mieszańców wydajność rzeźną oraz cechy jakościowe mięsa. Umaszczenie mieszańców jest ciemne prawie czarne.
Limousine
  • Francuska rasa wcześnie dojrzewającego bydła mięsnego o światowym zasięgu,
  • ciężar krów do. 800 kg, buhajów ok. 1300 kg,
  • wydajność rzeźna ok. 67%, mięso delikatne, kruche bez tłuszczu.
Jest najlepsza dla przemysłu mięsnego (wysokie walory rzeźne i kulinarne). Ceniona przez hodowców za łatwe porody i przeciętne wymagania żywieniowe. Nadaje się również do ekstensywnego chowu na otwartym powietrzu. Posiada najlepszy, ze wszystkich ras instynkt stadny. Buhaje dorosłe osiągają masę ciała 1100 kg, przy wysokości w kłębie 145 cm, a krowy 650- 850 kg, przy wysokości w kłębie 135 cm. Umaszczenie jednolicie czerwone o odcieniach od ciemno wiśniowego do bułanego. Wyraźne rozjaśnienie sierści występuje wokół śluzawicy, oczu i na kończynach. Zwierzęta są długie, posiadają delikatny kościec o doskonałym umięśnieniu grzbietu i zadu
Aberden Angus
  • Angielska rasa bezrożnego, wcześnie dojrzewającego bydła mięsnego,
  • ciężar krów ok. 500 kg, buhajów ok. 800 kg,
  • wydajność rzeźna ponad 70%, mięso drobno-włókniste,
Bydło Aberdeen Angus ma umaszczenie głównie czarne, niekiedy jednolicie czerwone. Ciężar buhajów wynosi średnio 800 kg, krów - 520 kg. Aberdeen angus cechuje się wysoką wydajnością rzeźną (około 70%) oraz doskonałą jakością mięsa o marmurkowatym przekroju. Rasa hodowana powszechnie w Wielkiej Brytanii, USA, Kanadzie, Australii, Nowej Zelandii i Argentynie; w Polsce i niektórych innych krajach używana do kojarzenia z rodzimymi rasami bydła, dla polepszenia ich wydajności rzeźnej.
Hereford
  • najpopularniejsza na świecie, późno dojrzewająca, angielska rasa bydła
  • ciężar krów ok. 600 kg, buhajów śr. 900 kg,.
  • wydajność rzeźna, ze względu na grubą kość, ok. 65% , ciemne mięso
Rasa wcześnie dojrzewająca średniego kalibru. Buhaje osiągają masę ciała 900 kg a krowy 600kg. Umaszczenie ciemno wiśniowe z białą głową i podbrzuszem. Bydło te charakteryzuje naturalna odporność, łatwe wycielenia i duża zdolność do przystosowywania się do surowych warunków bytowania.
Informacje
Nasz nowy system
Z początkiem listopada rusza nasz pierwszy Europejski system pośredcnitwa obrotu zwierzętami pod adresem aukcjezwierzat.pl. Serdecznie zapraszamy
Współpraca z niemcami
Nawiązaliśmy stałą współpracę z niemiecko-austryjackim konsorcjum tak aby przedstawić naszym klientom pełen zakres usług w obrocie zwierząt hodowlanych z tym krajem.
Atrakcyjne ceny Simental
Now atrakcyjne ceny dla rasy Simental. Zadzwoń do nas aby uzyskać więcej szczegółów
Kontakt
Prokmed
ul. Lubelska 43A/108
10-410 Olsztyn

Telefon:    503400255
Fax:            089 532 20 20
Email:        info@prokmed.pl



Aukcje Zwierząt. Kup Sprzedaj zwierzęta. Krowy, Świnie, Psy, Koty, Konie
sdns.pl
Baner Blacklot Design
Sklepy internetowe projektowane przez Blacklot Design